বীট স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। (Beetroot) বীট খালে শৰীৰৰ তেজৰ অভাৱ দূৰ কৰাত সহায় হয়। ৰক্তহীনতা আৰু তেজৰ অভাৱৰ ক্ষেত্ৰতো চিকিৎসকে বীট খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। বীটত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে। সেয়েহে বীটৰ ৰস খালেও শৰীৰ বিষমুক্তকৰণ হয়। কিন্তু আপুনি জানেনে যে ইমানবোৰ উপকাৰেৰে ভৰপূৰ বীট খোৱাটো কিছুমান মানুহৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে। কোনবোৰ মানুহে বীট খাব নালাগে জানো আহক-
কোন কোন ৰোগীয়ে বীট খাব নালাগে জানেনে-
ফোলেট আৰু মেংগানিজৰ দৰে পুষ্টিকৰ উপাদান বীটত পোৱা যায়। ইয়াৰ লগতে বীটত অক্সালেটও অতি বেছি পৰিমাণে পোৱা যায়। যাৰ ফলত বৃক্কত পাথৰ হ’ব পাৰে। এনে পৰিস্থিতিত যদি আপোনাৰ বৃক্কত পাথৰৰ সমস্যা আছে তেন্তে ভুলতেও বীট খাব নালাগে।
উচ্চ বি পি
এনেকিছুমান উপাদান বীটত পোৱা যায় যিয়ে উচ্চ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰিব পাৰে। কাৰণ বীটত নাইট্ৰেট পোৱা যায় যাৰ ফলত অক্সাইডৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পায়। কিন্তু যদি আপোনাৰ কম ৰক্তচাপৰ সমস্যা আছে তেন্তে ভুলতেও খাব নালাগে। ইয়াৰ ফলত বি পি কম হোৱাৰ সমস্যা বৃদ্ধি পাব পাৰে।
ডায়েবিটিছ
বীটত আঁহ প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায় আৰু ইয়াৰ গ্লাইচেমিক সূচকাংকও কম। কিন্তু যিকোনো বস্তুৰ অত্যধিক খালে লাভৰ পৰিৱৰ্তে ক্ষতি কৰিব পাৰে। এনে পৰিস্থিতিত বীট অতিৰিক্ত পৰিমাণে খালে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰাত প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে। গতিকে ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে বীট খোৱাৰ পৰিমাণ কম কৰিব লাগে।
লো
বীটত আইৰণ প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়, গতিকে যিসকলৰ শৰীৰত আইৰণৰ অভাৱ আছে তেওঁলোকৰ বাবে বীট উপকাৰী হ’ব পাৰে। কিন্তু হিম’ক্ৰ’মেট’ছিছৰ দৰে অৱস্থা থকা লোকসকলে বীট অত্যধিকভাৱে খাব নালাগে।
গেষ্ট্ৰাইটিছ
বীট খোৱাৰ ফলত কেতিয়াবা পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাও হ’ব পাৰে, য’ত পেট ফুলা বা গেছৰ দৰে সমস্যাও হ’ব পাৰে।

