ভাৰতবৰ্ষৰ বহু লোকৰ তামোল-পান খোৱাটো এটা চখ, কিন্তু আহাৰ খোৱাৰ পিছত পান চোবাই খালে স্বাস্থ্যৰ বাবে কিমান ভাল জানেনে ?(Betel leaf)
ভাৰতীয় সংস্কৃতিত পানৰ এক বিশেষ তাৎপৰ্য আছে। পৰম্পৰাগতভাৱে ধৰ্মীয় অনুষ্ঠান, শুভ অনুষ্ঠান আৰু বিশেষকৈ আহাৰ খোৱাৰ পিছত পান খোৱা হয়। পানে সোৱাদ সতেজ কৰাই নহয়, ইয়াৰ আন আন উপকাৰো আছে। আয়ুৰ্বেদৰ মতে পানে হজম শক্তি উন্নত কৰে, মুখ পৰিষ্কাৰ কৰে আৰু বহু ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে। খোৱাৰ পিছত পান খালে চোবাই কি কি স্বাস্থ্য উপকাৰ পাব পাৰে জানো আহক-
১/ হজম শক্তি উন্নত কৰে
পানৰ কাৰ্মিনেটিভ গুণ থাকে, যাৰ ফলত হজম শক্তি উন্নত হয়। ই গেছ, বদহজম আৰু এচিডিটিৰ দৰে সমস্যা দূৰ কৰে। খাদ্য খোৱাৰ পিছত পান খালে লালা উৎপাদন বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত হজম প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰ হয় আৰু খাদ্য ভালদৰে হজম হয়।
২) মুখৰ দুৰ্গন্ধ নাইকিয়া কৰা
খাদ্য খোৱাৰ পিছত বহু সময়ত মুখত বেয়া গোন্ধ ওলায়, যাৰ বাবে অস্বস্তি অনুভৱ হয়। পানে প্ৰাকৃতিক মুখ সতেজতা হিচাপে কাম কৰাৰ লগতে মুখৰ দুৰ্গন্ধ নাইকিয়া কৰে। ইয়াৰ এন্টি-বেক্টেৰিয়েল গুণে মুখত বেক্টেৰিয়াৰ বৃদ্ধি ৰোধ কৰে, যাৰ ফলত উশাহ সতেজ হৈ থাকে।
৩) দাঁত আৰু আঁঠুৰ বাবে উপকাৰী
পানৰ এন্টিচেপ্টিক আৰু এন্টি-বেক্টেৰিয়েল গুণ থাকে, যিয়ে দাঁত আৰু দাঁতৰ গুৰি সংক্ৰমণৰ পৰা ৰক্ষা কৰে। ই দাঁতত গহ্বৰ আৰু প্লেক গঠন হোৱাত বাধা দিয়ে। মিঠা পানৰ সলনি সাধাৰণ পান চোবাই খালে ই আপোনাৰ দাঁতৰ বাবে অধিক উপকাৰী হ’ব পাৰে।
৪/ ওজন কমা
পানে বিপাকীয় ক্ৰিয়া বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত ওজন কমোৱাত সহায় কৰে। ই শৰীৰত আবদ্ধ হৈ থকা বিষাক্ত পদাৰ্থবোৰ ফ্লাছ কৰি উলিয়াই দিয়াত সহায় কৰে আৰু চৰ্বি জ্বলোৱা প্ৰক্ৰিয়াটো ক্ষিপ্ৰ কৰে।
৫) চৰ্দি আৰু কাহত উপকাৰী
পানত এন্টি-মাইক্ৰ’বিয়াল গুণ থাকে, যাৰ ফলত চৰ্দি, কাহ আৰু ডিঙিৰ বিষৰ পৰা উপশম পোৱা যায়। গৰম পানীত পান উতলাই খালে ডিঙিৰ বিষ আৰু কাহৰ পৰা উপশম পোৱা যায়।
আহাৰ খোৱাৰ পিছত সাধাৰণ পান চোবাই খালে ভাল। ইয়াত তামোল, ধঁপাত বা অতিৰিক্ত মিঠা ব্যৱহাৰ নকৰিব।

