Clay Pots: পাকঘৰত মাটিৰ পাত্ৰ কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ জানেনে ?

আধুনিক যুগত আমি মাটিৰ পাত্ৰ ব্যৱহাৰ কমিছে। কিন্তু আয়ুৰ্বেদ আৰু বিজ্ঞানে আকৌ মাটিৰ পাত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে। আমি আপোনালোকক জনাম মাটিৰ পাত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰিলে কি কি লাভ হয়।(Clay Pots)আধুনিক পাকঘৰত ষ্টীল, ননষ্টিক আৰু প্ৰেচাৰ কুকাৰৰ দৰে বাচন-বৰ্তন সাধাৰণ হৈ পৰিছে। মাটিৰ পাত্ৰত খাদ্য ৰন্ধা আৰু খোৱাৰ উপকাৰিতা কেৱল স্বাস্থ্যৰ লগত জড়িত নহয়, ৰুচি আৰু পৰম্পৰাৰ বাবেও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।


আয়ুৰ্বেদৰ মতে কম জুইত খাদ্য ৰান্ধিবলৈ সৰ্বোত্তম উপায়। মাটিৰ পাত্ৰত খাদ্য লাহে লাহে ৰন্ধা হয়, যাৰ বাবে ইয়াত থকা সকলো প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ উপাদান শেষ নহয়। আনহাতে প্ৰেচাৰ কুকাৰত ৰন্ধা সময়ত ৮৭% পৰ্যন্ত পুষ্টিকৰ উপাদান নষ্ট হয়। লগতে খাদ্যত থকা সকলো প্ৰটিনেই শৰীৰক বিপজ্জনক ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰে।

মাটিৰ পাত্ৰ কিয় ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে?
ভাৰতত যুগ যুগ ধৰি মাটিৰ পাত্ৰৰ ব্যৱহাৰ পৰম্পৰা চলি আহিছে। আজিও অন্য ধাতুৰ পৰা তৈয়াৰী বাচন-বৰ্তনতকৈ মাটিৰ পাত্ৰ বহুত কম মূল্যৰ। এই বাচন-বৰ্তনসমূহ অনলাইন আৰু অফলাইন দুয়োটা প্লেটফৰ্মতে বিভিন্ন আকৃতি, ডিজাইন আৰু ৰঙৰ সহজে উপলব্ধ। মাটিৰ পাত্ৰত ৰন্ধা খাদ্য কেৱল স্বাস্থ্যকৰ হোৱাই নহয়, ইয়াৰ সোৱাদও আচৰিত ধৰণৰ। সুগন্ধি আৰু মছলাৰ সমন্বয়ে এনে এক সোৱাদৰ সৃষ্টি কৰে যিটো কোনেও পাহৰিব নোৱাৰে।

আজিৰ সময়ত কেৱল স্বাস্থ্যৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰাই নহয়, সজ্জা আৰু পৰম্পৰাৰ বাবেও মাটিৰ পাত্ৰক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। সুন্দৰ শিল্পকৰ্মৰে সজাই তোলা এই বাচন-বৰ্তনবোৰে পাকঘৰ আৰু ডাইনিং টেবুলক গাঁৱলীয়া আৰু আকৰ্ষণীয় ৰূপ দিয়ে।

এজন ব্যক্তিক প্ৰতিদিনে ১৮ প্ৰকাৰৰ মাইক্ৰ’নিউট্ৰিয়েণ্টৰ প্ৰয়োজন হয়। এই পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহ মূলতঃ মাটিৰ পৰা পোৱা যায়। আনহাতে এলুমিনিয়ামৰ বাচনত ৰন্ধা খাদ্যই এই পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহ ধ্বংস কৰে। কেৱল এয়াই নহয়, ইয়াৰ ফলত টিবি, ডায়েবেটিছ, হাঁপানী আৰু পক্ষাঘাত আদি বহুতো গুৰুতৰ ৰোগো হয়। ব্ৰঞ্জ আৰু পিতলৰ বাচনত ৰন্ধা-বঢ়া কৰিলেও কিছু পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ নষ্ট হয়।

আজিকালি আধুনিক মাটিৰ পাত্ৰ মাইক্ৰৱেভতো ব্যৱহাৰ কৰা হয়, যাৰ ফলত পৰম্পৰাগত আৰু আধুনিক পাকঘৰ দুয়োটাতে ব্যৱহাৰ কৰাটো সম্ভৱ হৈ উঠিছে। কিন্তু ইয়াক পোনপটীয়াকৈ তীব্ৰ জুইত ব্যৱহাৰ নকৰাটো ভাল, কাৰণ ইয়াৰ তাপ সহ্য কৰাৰ ক্ষমতা আন ধাতুতকৈ কম। মাটিৰ পাত্ৰত দৈ ৰাখিলে ইয়াৰ সোৱাদ বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। মাটিৰ পাত্ৰ এটাত গৰম গাখীৰ ঢালি দিলে ইয়াৰ সুগন্ধি বেলেগ হয়।

Related Articles