আয়ুৰ্বেদত ধনীয়াক ঔষধ বুলি গণ্য কৰা হয়। (Coriander Leaves) ধনীয়াই খাদ্যৰ সোৱাদ বৃদ্ধি কৰাই নহয় স্বাস্থ্যৰ বাবেও অতি উপকাৰী। ধনীয়া পাতৰ দ্বাৰা কোনবোৰ ৰোগ নিৰাময় হয় জানো আহক।
পাকঘৰত সেউজীয়া শাক-পাচলিৰ সৌন্দৰ্য বৃদ্ধি কৰে ধনীয়াৰ উপস্থিতয়ে। দাইল হওক বা শাক-পাচলি হওক, ৰাইতা হওক বা চাটনিয়ে হওক ধনীয়া পাতে প্ৰতিটো খাদ্যৰ সোৱাদ আৰু সুগন্ধি বৃদ্ধি কৰে। এই পাতবোৰে সোৱাদ বৃদ্ধি কৰাই নহয়, আমাৰ শৰীৰৰ বাবেও অতি উপকাৰী। আয়ুৰ্বেদতো ধনীয়াক ঔষধ হিচাপে গণ্য কৰা হয়। বহুতো পৰম্পৰাগত চিকিৎসা ব্যৱস্থাত ধনীয়া ব্যৱহাৰ কৰা হয়। আধুনিক যুগতো ইয়াৰ গুৰুত্ব কমি যোৱা নাই।
ধনীয়া পাতৰ উপকাৰিতা-
ধনীয়া চকু, ছাল আৰু হাড়ৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভিটামিন এ, চি, আৰু কে থাকে। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত ফ’লেট, কেলচিয়াম, পটাছিয়াম, আইৰণ আৰু মেগনেছিয়াম আদি মৌলও পোৱা যায়। এই উপাদানসমূহে শৰীৰক শক্তি প্ৰদান কৰাই নহয়, ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰে।
ধনীয়া পাত খালে পাচনতন্ত্ৰ মজবুত হয়। এই পাতবোৰ চোবাই খালে বা ৰাতিপুৱা খালী পেটত ইয়াৰ পানী খালে গেছ, এচিডিটি, কোষ্ঠকাঠিন্য আদি সমস্যাৰ পৰা সকাহ পোৱা যায়। ইয়াত থকা আঁহে খাদ্য হজম কৰাত সহায় কৰে আৰু অন্ত্ৰ পৰিষ্কাৰ কৰে।
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে-
ধনীয়াত থকা ভিটামিন চিয়ে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা ভাল হ’লে চৰ্দি, কাহ, ফ্লুৰ দৰে ঋতুভিত্তিক ৰোগ সোনকালে নহয়। ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে ই উপকাৰী হ’ব পাৰে।
ধনীয়াত থকা পটাছিয়ামে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ই কলেষ্টেৰলৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰে। একে সময়তে এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু ভিটামিন এয়ে ছালখন জিলিকি উঠে, মুখৰ ব্ৰণ আৰু দাগ কমোৱাত সহায় কৰে, লগতে চুলি সৰা ৰোধ কৰে।
ইয়াৰ উপৰিও ই শৰীৰক বিষমুক্ত কৰে। ধনীয়া পানীয়ে শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত মৌল আঁতৰোৱাত সহায় কৰে। ইয়াৰ ফলত যকৃত আৰু বৃক্কে সঠিকভাৱে কাম কৰে আৰু শৰীৰে লঘু আৰু পৰিষ্কাৰ অনুভৱ কৰে। ইয়াত থকা কেলচিয়াম আৰু মেগনেছিয়াম হাড় শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উপকাৰী। নিয়মিতভাৱে ধনীয়া পাত খালে হাড়ৰ সমস্যা যেনে দুৰ্বলতা বা গাঁঠিৰ বিষ কমিব পাৰে।
ধনীয়াত থকা ফ’লেট গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু তেওঁলোকৰ গৰ্ভস্থ সন্তানৰ বিকাশৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়। গৰ্ভাৱস্থাত ই পুষ্টিৰ এক উত্তম উৎস হ’ব পাৰে। ধনীয়া পাতৰ সতেজ সুগন্ধি থাকে। ধনীয়া চোবাই খালে মুখৰ দুৰ্গন্ধ দূৰ হয়।