Dron Leucas: দ্ৰোণ শাকৰ আছে আচৰিত উপকাৰিতা

দ্ৰোণ এবিধ ফুলৰ উদ্ভিদ দেখাত (Dron Leucas) অতি সাধাৰণ, কিন্তু স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত ই অতি উপকাৰী। অৱশ্যে খোৱাৰ আগতে কিছুমান বস্তুৰ যত্ন লোৱাটো প্ৰয়োজনীয়।

আমাৰ চৌপাশে বহুতো উদ্ভিদ আছে যিবোৰ আমি প্ৰায়ে আওকাণ কৰো, ইয়াৰে কিছুমান ঔষধি গুণেৰে সমৃদ্ধ আৰু আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে এক আশীৰ্বাদ হিচাপে প্ৰমাণিত হয়। ‘দ্ৰোণ’ও এনে এবিধ উদ্ভিদ, যাৰ গুণৰ বাবে আয়ুৰ্বেদত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি গণ্য কৰা হয়। দ্ৰোণশাকৰ পাত হওক, ফুল হওক, শিপা হওক বা ঠাৰি হওক… প্ৰতিটো অংশই কোনোবা নহয় কোনোবা ৰোগৰ চিকিৎসাত উপযোগী।

দ্ৰোণশাক কিয় উপকাৰী?

আমেৰিকাৰ নেচনেল লাইব্ৰেৰী অৱ মেডিচিনৰ তথ্য অনুসৰি দ্ৰোণ উদ্ভিদবিজ্ঞানৰ নাম Leucas aspera। গোটেই উদ্ভিদটোত ট্ৰাইটাৰপেন’ইড নামৰ মৌল থাকে, য’ত অলিয়ানোলিক এচিড, উৰছলিক এচিড আৰু বিটা-চিট’ষ্টেৰল আদি অন্তৰ্ভুক্ত। ইয়াৰ ওপৰৰ অংশত নিকোটিন, ষ্টেৰল আৰু কিছুমান নতুন এলকেল’ইড পোৱা গৈছে। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত গেলেক্ট’জ আৰু গ্লুক’চাইডৰ দৰে চেনি থাকে।

এই শাকৰ পাতত বহু ধৰণৰ তেলীয়া আৰু সুগন্ধি পদাৰ্থ থাকে, ইয়াৰে ইউ-ফাৰ্নেচিন, এক্স-থুজেন আৰু মেন্থল আটাইতকৈ বেছি। কিছুমান বিশেষ মৌল যেনে এমাইল প্ৰপিঅ’নেট আৰু আইছ’এমাইল প্ৰপিয়নেটও ফুলত পোৱা যায়। ইয়াৰ বীজত বহু প্ৰকাৰৰ ফেটি এচিড থাকে, যেনে পালমিটিক এচিড, ষ্টেয়াৰিক এচিড, অলিক এচিড আৰু লিনোলিক এচিড। বীজৰ তেলত বিটা-চিট’ষ্টেৰল আৰু চেৰিল এলক’হলও থাকে।

উদ্ভিদৰ ঠাৰি আৰু শিপাত লিউক’লেক্টন নামৰ এবিধ মৌল থাকে। এই সকলোবোৰ উপাদান মিলি দ্ৰোণপুষ্পীক ঔষধি গুণেৰে ভৰপূৰ কৰি তোলে। এই উদ্ভিদবিধৰ এন্টিমাইক্ৰ’বিয়াল, এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু আন বহুতো ঔষধি গুণ আছে, গতিকে ইয়াক ঔষধ হিচাপেও ব্যৱহাৰ কৰা হয়।

জ্বৰত এই উদ্ভিদ অতি উপকাৰী। স্বাভাৱিক জ্বৰ হওক, মেলেৰিয়া হওক, টাইফয়েড হওক বা আন যিকোনো সমস্যা হওক, ড্ৰোনপুছপিৰ কাপ খালে জ্বৰ সোনকালে কমি যায়। ইয়াৰ পাতৰ ৰস উলিয়াই শৰীৰত লগালেও শীতলতা পোৱা যায় আৰু বিষ কমায়।

পেটৰ সমস্যাতো ই অতি সহায়ক। যদি আপুনি বদহজম, গেছ, পেট ফুলা বা ডায়েৰিয়াৰ দৰে সমস্যাত ভুগিছে, তেন্তে দ্ৰোণ শাক খালে বা কাপ বনাই খালে হজম শক্তি মজবুত হয় আৰু লগতে ভোক বাঢ়ে।

দ্ৰোণশাকে বাতবিষ আৰু গাঁঠিৰ বিষত আক্ৰান্ত লোকৰ বাবেও সকাহ কঢ়িয়াই আনে।

ইয়াৰ পাতৰ ৰস বা পেষ্ট প্ৰয়োগ কৰিলে ছালৰ লগত জড়িত ৰোগ যেনে ৰিংৱৰ্ম, খজুৱতি, ঘাঁ বা অন্যান্য সংক্ৰমণতো উপকাৰী, কিয়নো ইয়াৰ এন্টিচেপ্টিক আৰু এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণ আছে।

শ্বাস-প্ৰশ্বাসজনিত ৰোগতো দ্ৰোণশাকে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। ইয়াৰ ৰস আদা আৰু মৌ মিহলাই খালে কাহ, চৰ্দি আৰু উশাহ-নিশাহৰ সমস্যাত যথেষ্ট উপশম পোৱা যায়।

জণ্ডিচ আৰু যকৃতৰ ৰোগত দ্ৰোণ শিপাৰ গুড়ি খালে যকৃত ভাল হয় আৰু জণ্ডিচৰ সমস্যা হ্ৰাস পায়। ইয়াৰ পাতৰ ৰস চকুত লগালে বা কাজলৰ দৰে লগালেও চকুৰ ৰোগ নিৰাময় হয়।

ইয়াৰ গুটিৰ অনিদ্ৰা সমস্যাৰ বাবে উপকাৰী। ইয়াৰ উপৰিও ৰক্তহীনতা, ডায়েবেটিছ, মৃগীৰোগ আদি ৰোগতো সহায় কৰে। ই শৰীৰৰ ভিতৰৰ পৰা পৰিষ্কাৰ কৰি ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে।

দ্ৰোণ শাক আয়ুৰ্বেদিক চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ অবিহনে গ্ৰহণ নকৰিব, কাৰণ কেতিয়াবা ইয়াৰ অত্যধিক পৰিমাণে পেটৰ বিষ বা এলাৰ্জী হ’ব পাৰে। বিশেষকৈ গৰ্ভৱতী আৰু স্তন্যপায়ী মহিলাসকলে সাৱধানে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে।

Related Articles