প্ৰটিনৰ কথা আহিলে বেছিভাগ মানুহৰে মনলৈ প্ৰথমে আহে কণী, মাছ আৰু মাংসৰ কথা। কিন্তু নিৰামিষভোজীৰ বাবেও এটা দাইল আছে যিয়ে প্ৰটিনৰ ক্ষেত্ৰত কণী আৰু মাংসক পৰাস্ত কৰিব পাৰে।(High Protein)
আমি মচুৰ দাইলৰ কথা কৈছোঁ, মচুৰ দাইলত আছে যথেষ্ট পুষ্টি। ১০০ গ্ৰাম সিজোৱা মচুৰ দাইলত প্ৰায় ৯ গ্ৰাম প্ৰটিন থাকে। একে সময়তে দাইলত থকা চৰ্বিৰ পৰিমাণো অতি কম, যাৰ বাবে দাইলক হৃদযন্ত্ৰৰ বাবেও উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয়।
এটা সিজোৱা কণীত গড়ে ৬ গ্ৰাম প্ৰটিন পোৱা যায়, আনহাতে ১০০ গ্ৰাম কুকুৰা মাংসত প্ৰায় ২০-২৫ গ্ৰাম প্ৰটিন পোৱা যায়। কিন্তু নিৰামিষ মচুৰ দাইলত আঁহ, আইৰণ, ফ’লেট আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টও প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে। এই কাৰণেই হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য, হজম শক্তি আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাৰ বাবে ই অতি উপকাৰী।
ডায়েবেটিছ আৰু ওজন কমাবলৈও সহায়ক মচুৰ দাইলৰ সহায়ত। মচুৰ দাইলৰ গ্লাইচেমিক ইনডেক্স কম, যিয়ে তেজৰ চেনি স্থিৰ কৰি ৰখাত সহায় কৰে। ভাল পৰিমাণৰ আঁহৰ বাবে ই দীৰ্ঘদিন ধৰি পূৰ্ণতাৰ অনুভৱ দিয়ে, যাৰ ফলত অপ্ৰয়োজনীয় খাদ্যাভ্যাস ৰোধ হয় আৰু ওজন নিয়ন্ত্ৰণত থাকে।
মাছুৰ দালি সাধাৰণ দািি হিচাপে, চূপ বনাই, পৰঠাত ভৰাই খাব পাৰে। ইয়াত নেমু আৰু কিছু সেউজীয়া শাক-পাচলি মিহলা খালে ইয়াৰ পুষ্টি আৰু অধিক বৃদ্ধি হ’ব।