বতৰৰ ফল বতৰত খাব লাগে। এতিয়া আম, কঁঠাল, লিচু খোৱাৰ বতৰ।(jackfruit)বহুতে গৰমত আম, লিচু খাই ভালপাই কিন্তু, কঁঠাল খাই বেয়াপাই। কঁঠালৰ মুচি, কঁঠালৰ গুটি খাই সকলোৱা ভালপাই। কেৱল বেয়া পাই কঁঠাল খাবলৈ। কঁঠাল খাই বেয়া পোৱা সকলৰ বাবে লৈ আহিছোঁ এক খবৰ। (summer)
কঁঠাল পকা বা কেঁচা দুয়োবিধে খাব পাৰে আপুনি। আজি আপোনা লোকক জনাম গৰমত কঁঠাল খালে স্বাস্থ্যৰ কেনে উপকাৰ হয়।
কেঁচা, পকা দুয়োবিধ কঁঠালেই শক্তিদায়ক। কঁঠালৰ কুকুৰীকণা ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাৰ ক্ষমতা আছে। কৌষ্ঠকাঠিন্যত ভোগাসকলে কঁঠাল খাব লাগে। কঁঠালে কর্কট ৰোগ প্রতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে। যৌনশক্তি বৃদ্ধিও কঁঠালে সহায় কৰে।
কঁঠালে শুক্ৰানুবৃদ্ধিত সহায় কৰে। বিশেষকৈ কঁঠালৰ গুটি খালে শুক্ৰানু বৃদ্ধি হয়। ৰক্তহীনতাত ভোগাসকলৰ বাবে কঁঠাল উপকাৰী। কঁঠালত পুষ্টিকৰ উপাদান যেনে ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ, পটাছিয়াম, আঁহ, প্ৰটিন আদি থাকে, যিবোৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। কঁঠালত আঁহ থাকে যিয়ে ব্লাড চুগাৰ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে আৰু ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে।কঁঠালত ভাল পৰিমাণৰ পটাছিয়াম থাকে যিয়ে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰখাত সহায় কৰে। কঁঠালত কেলৰি আৰু চৰ্বি কম থাকে যদিও ই প্ৰচুৰ পৰিমাণে পুষ্টি প্ৰদান কৰে, যিয়ে ওজন নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে।
কঁঠাল এবিধ ফলে নহয়, ই পুষ্টিকৰ ভঁৰাল। গতিকে বতৰৰ ফল বতৰতে খাব লাগে। গৰম বুলি নোখোৱাকৈ নাথাকিব কঁঠাল।
ঠিক সেইদৰে ফলৰ ৰজা আমৰো আছে বহু গুণাগুণ। আমত ভিটামিন ‘এ’, চি’ ৰ লগতে ‘বি’ আৰু ‘ডি’ও আছে। আমত কমলাতকৈ আৰু আপেলতকৈ বেছি ভিটামিন পোৱা যায়। আম পকা বা কেঁচা দুয়োবিধে খাব পাৰে। কিন্তু আম খালী পেটত খাব নালাগে আম খোৱাৰ উত্তম সময় হৈছে দুপৰীয়া।