যদি লিভাৰত কোনো সমস্যা হয় তেন্তে সমগ্ৰ শৰীৰৰ কাৰ্য্যত প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে। ইয়াৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ শৰীৰত কোনো ধৰণৰ ভিটামিনৰ অভাৱ হ’বলৈ নিদিব।(Liver Cirrhosis) লিভাৰ চিৰ’ছিছ হৈছে এক গুৰুতৰ স্বাস্থ্যজনিত অৱস্থা য’ত যকৃতৰ কলাৰ স্থায়ী ক্ষতি হয়। এই ৰোগ বহু কাৰণত হব পাৰে, যেনে- অত্যধিক মদ্যপান, হেপাটাইটিছ, বা পুষ্টিৰ অভাৱ। বিশেষকৈ কিছুমান ভিটামিনৰ অভাৱত লিভাৰ চিৰ’ছিছ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব পাৰে।
শৰীৰত এই সমূহ ভিটামিনৰ অভাৱ হ’বলৈ নিদিব-
১/ ভিটামিন ডিৰ অভাৱ
যকৃতৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভিটামিন ডি অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ অভাৱত যকৃত চৰ্বিযুক্ত আৰু প্ৰদাহ হ’ব পাৰে, যাৰ ফলত চিৰ’ছিছ হ’ব পাৰে। সূৰ্যৰ পোহৰ, চৰ্বিযুক্ত মাছ (যেনে ছালমন), কণীৰ কুহুম, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী আদি ভিটামিন ডিৰ ভাল উৎস।
২) ভিটামিন ইৰ অভাৱ
ই এক শক্তিশালী এন্টিঅক্সিডেন্ট যিয়ে যকৃতক অক্সিডেটিভ চাপৰ পৰা ৰক্ষা কৰে। ইয়াৰ অভাৱত যকৃতৰ কোষৰ ক্ষতি হ’ব পাৰে। আলমণ্ড, সূৰ্য্যমুখীৰ গুটি, কচু, এভোকেডোত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন ই থাকে।
৩) ভিটামিন কেৰ অভাৱ
তেজ জমা হোৱা আৰু যকৃতৰ কাৰ্যক্ষমতাৰ বাবে এই ভিটামিন প্ৰয়োজনীয়। ইয়াৰ অভাৱে যকৃতৰ কাৰ্য্যক্ষমতা ব্যাঘাত জন্মাব পাৰে। কচু, ব্ৰকলি, বন্ধাকবি আদি সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলি ভিটামিন কেৰ উৎকৃষ্ট উৎস।
লিভাৰ চিৰ’ছিছৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ কি খাব লাগে?
১) সেউজীয়া শাক-পাচলি: ব্ৰকলি, কচু, কবি আদি শাক-পাচলিয়ে যকৃতৰ বিষমুক্ত কৰাত সহায় কৰে। ইয়াত আঁহ আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে, যিয়ে যকৃতক সুস্থ কৰি ৰাখে।
২) ফল: আপেল, নাচপতি, জামুত থকা এন্টিঅক্সিডেন্টে যকৃতৰ প্ৰদাহ হ্ৰাস কৰিব পাৰে।
৩) গোটা শস্যঃ ওটচ, কুইনোয়া, ব্ৰাউন ৰাইচৰ দৰে গোটা শস্যই হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰে আৰু যকৃতৰ ওপৰত চাপ কমায়।
৪) প্ৰটিন ভিত্তিক খাদ্যঃ যকৃত মেৰামতি কৰাত মাছ, কুকুৰা, দাইল সহায়ক হয়। ইয়াৰ উপৰিও চৰ্বিযুক্ত মাছ খালেও ওমেগা-৩ ফেটি এচিড পোৱা যায়।
৫)পানী আৰু বনৌষধি চাহঃ গোটেই দিনটো ৭ৰ পৰা ৮ গিলাচ পানী আৰু গ্ৰীণ টিৰ দৰে পানীয় খালে লিভাৰ হাইড্ৰেটেড হৈ থাকে।
এইবোৰৰ পৰা আঁতৰি থাকক-
মদ, ভজা খাদ্য, প্ৰচেছড খাদ্য পৰিহাৰ কৰক। ইয়াৰ উপৰিও নিয়মীয়া ব্যায়াম আৰু ওজন নিয়ন্ত্ৰণেও যকৃতক সুস্থ কৰি ৰখাত সহায় কৰিব পাৰে। সুষম খাদ্য আৰু নিয়মীয়াকৈ পৰীক্ষা কৰিলে লিভাৰ চিৰ’ছিছৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰি।