পুষ্টিকৰ উপাদানৰে সমৃদ্ধ আলু স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। বি পি নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ উপৰিও আলুত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ আৰু পটাছিয়াম থাকে। প্ৰায়ে মানুহৰ ঘৰত প্ৰতিদিনে আলু খোৱা হয়। এই খবৰটোত আমি আপোনালোকক জনাম দৈনিক আলু খোৱাৰ উপকাৰিতাৰ বিষয়ে।(Potato)
শাক-পাচলিৰ ৰজা বুলি কোৱা আলুৱেই একমাত্ৰ পাচলি যিটো ভাৰতৰ প্ৰতিখন ঘৰতে ৰন্ধা হয়। এই পাচলিবিধ আন প্ৰতিবিধ শাক-পাচলিৰ লগতে মিহলি হৈ যায়। সস্তীয়া আৰু পুষ্টিকৰ হোৱাৰ বাবে প্ৰায় প্ৰতিদিনে ঘৰত আলুৰ ৰেচিপি প্ৰস্তুত কৰা হয়। গতিকে বহু সময়ত এই প্ৰশ্নও মনলৈ আহে ইমান বেছি আলু খোৱাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী নে? আজি আমি আপোনালোকক আলু খোৱাৰ উপকাৰিতা আৰু অপকাৰিতাৰ বিষয়ে জনাম, লগতে দৈনিক আলু খালে স্বাস্থ্যৰ ওপৰত কি প্ৰভাৱ পেলায় সেই বিষয়েও জনাম।
আলু খোৱাৰ উপকাৰিতা-
আলুত ভাল পৰিমাণৰ কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে। আলু খালে আপুনি শক্তিশালী অনুভৱ কৰে। আলুত ভাল পৰিমাণৰ পটাছিয়াম থাকে, ই ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে। লগতে আলুত ভিটামিন চিৰ উত্তম উৎস, যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে আৰু শৰীৰ মেৰামতি কৰাত সহায় কৰে। আলুত আঁহ থকাৰ বাবে আলু খালে হজম শক্তি উন্নত হয় আৰু কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যাৰ পৰা সকাহ পোৱা যায়।
আলু খোৱাৰ অসুবিধা-
আলুৰ গ্লাইচেমিক ইনডেক্স (GI) উচ্চ, যাৰ ফলত তেজত চেনিৰ মাত্ৰা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাব পাৰে। গতিকে ডায়েবেটিছ ৰোগীক আলু পৰিহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে। আলুত ভাল পৰিমাণৰ কাৰ্বহাইড্ৰেট থকাৰ বাবে ওজন বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। আলু ভাজি খালে ইয়াৰ পুষ্টিৰ গুণ হ্ৰাস পায়। সেয়েহে উতলাই খাব লাগে।
প্ৰতিদিনে আলু খোৱাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল নে?
যদি আলু সঠিক পৰিমাণত আৰু সঠিক পদ্ধতিৰে খোৱা হয়, তেন্তে প্ৰতিদিনে খাব পাৰি। আলু সিজোৱা, বেক কৰা বা শাক-পাচলিৰ লগত মিহলাই খাব লাগে। ভজা আলু স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হব পাৰে, ভজা আলু পৰিহাৰ কৰিব লাগে।

