আলুক শাক-পাচলিৰ ৰজা বুলি কোৱা হয় কাৰণ প্ৰায় প্ৰতিবিধ শাক-পাচলিৰ লগত আলু ৰান্ধি খাই ভাল পায় সকলোৱে। আলুৰ(Potato Peel) পৰা বহু ধৰণৰ বিশেষ ৰেচিপি তৈয়াৰ কৰিব পাৰি, যেনে চোখা, চাট, টিকি, পকৰা আদি। বহুতে আলু ইমানেই ভাল পায় যে প্ৰতিবিধ আহাৰ খোৱাৰ সময়ত আলু খাবলৈ ইচ্ছা কৰে। সাধাৰণতে আলু ৰান্ধি থাকোঁতে আমি বাকলি পেলাই দিওঁ, কিন্তু আলুৰ বাকলিত থকা পুষ্টিকৰ উপাদানৰ বিষয়ে যদি আপুনি জানে, তেন্তে আপুনি আৰু কেতিয়াও আপুনি নেপেলাব আলুৰ বাকলি।
আলুৰ বাকলি পৰা পোৱা কিছু পুষ্টিকৰ উপাদান-
আলুৰ বাকলিক পুষ্টিকৰ উপাদানৰ ভঁৰাল বুলি গণ্য কৰা হয়। আলুৰ বাকলিত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পটাছিয়াম থাকে আৰু ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আইৰণ থাকে। ইয়াৰ বাহিৰেও আলুৰ বাকলিত ভিটামিন বি ৩ৰ অভাৱ দেখা নাযায়।
১/ হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী
আলুৰ বাকলিয়ে আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখিব পাৰে কাৰণ আলুৰ বাকলিত থকা পটাছিয়াম, মেগনেছিয়াম আৰু কেলচিয়ামে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। ভাৰততহৃদৰোগীৰ সংখ্যা যথেষ্ট বেছি, আলুৰ বাকলি বহু লোকৰ বাবে উপযোগী হ’ব পাৰে।
২/ আপুনি কেন্সাৰৰ পৰা সুৰক্ষিত হ’ব
আলুৰ বাকলিত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ফাইটোকেমিকেল থাকে, যিবোৰ শক্তিশালী এন্টিঅক্সিডেন্ট। ইয়াৰ লগতে এই বাকলিবোৰত ক্ল’ৰ’জেনিক এচিড পোৱা যায় যিয়ে কেন্সাৰৰ সম্ভাৱনা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰে।
৩) হাড়বোৰ মজবুত কৰে
আমি আপোনালোকক কোৱাৰ দৰে আলুৰ বাকলিত কেলচিয়ামৰ দৰে বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ থাকে, গতিকে ই স্বাভাৱিকতে হাড় শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰে। ইয়াৰ কাৰণ হ’ল ই হাড়ৰ ঘনত্ব বৃদ্ধি কৰে।

