Protein Food: বৃদ্ধ পিতৃ-মাতৃক দৈনিক কি কি প্ৰটিনযুক্ত খাদ্য খাবলৈ দিব ?

বয়স বঢ়াৰ লগে লগে কিছুমান প্ৰটিনযুক্ত খাদ্য খাব লাগে, যাৰ ফলত শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা কেইবাগুণো বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ উপৰিও শৰীৰৰ আন আন খনিজ পদাৰ্থৰ প্ৰয়োজনীয়তাও পূৰণ কৰিব।(Protein Food)

এটা নিৰ্দিষ্ট বয়সৰ পিছত সুষম খাদ্যাভ্যাস খোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। ষাঠি বছৰ বয়স হ’লে খাদ্যাভ্যাসো পৰিৱৰ্তন কৰিব লাগিব। বহুতে ভাবে যে কেৱল ভাত, ৰুটি, শাক-পাচলি বা মাছ-মাংস খালে তেওঁলোকৰ প্ৰটিন আৰু ভিটামিনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ হ’ব। কিন্তু বয়স বৃদ্ধিৰ লগে লগে কিছুমান প্ৰটিন সমৃদ্ধ খাদ্য খাব লাগে, যাৰ ফলত শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা কেইবাগুণ বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ উপৰিও ই শৰীৰৰ আন আন খনিজ পদাৰ্থৰ প্ৰয়োজনীয়তাও পূৰণ কৰিব।


যদি দৈনিক খাদ্যত চাৰিবিধ খাদ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পৰা যায়, তেন্তে প্ৰটিনৰ উপৰিও ভিটামিন, ওমেগা-৩ ফেটি এচিড, আৰু প্ৰয়োজনীয় এমিনো এচিডৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ হ’ব।

মাছ বা মাংসৰ বিকল্প পনীৰ, পনীৰ পৰা আপুনি প্ৰচুৰ পৰিমাণে প্ৰটিন পাব। এমিনো এচিড ৯ প্ৰকাৰৰ। ১০০ গ্ৰাম পনিৰত ১১ গ্ৰাম প্ৰটিন থাকে। ইয়াৰ উপৰিও আইৰণ, কেলচিয়াম আৰু মেগনেছিয়াম সমৃদ্ধ পনিৰ মাংসৰ বিকল্প হিচাপে খাদ্য তালিকাত দীৰ্ঘদিন ধৰি প্ৰধান খাদ্য হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছে। নিয়মিতভাৱে পনীৰ খালে কেলচিয়ামৰ অভাৱ পূৰণ কৰাত সহায় হয়। দাঁত আৰু হাড়ৰ গঠন মজবুত হয়। তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। ইয়াৰ বাহিৰেও মেগনেছিয়ামে হৃদযন্ত্ৰক সুস্থ কৰি ৰাখে। শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে।

বীনত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। যিসকলে মাছ, মাংস, কণী নাখায় তেওঁলোকৰ বাবে বীন প্ৰটিনৰ এক উত্তম উৎস হ’ব পাৰে। ইয়াত ফাইটোইষ্ট্ৰজেন থাকে যিয়ে ইষ্ট্ৰজেন হৰম’নৰ অভাৱ পূৰণ কৰিব পাৰে। ৰ

বাদাম আৰু বিভিন্ন বীজত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন ডি, ওমেগা-৩ ফেটি এচিড, প্ৰটিন, মেগনেছিয়াম, আৰু স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি থাকে। মেগনেছিয়াম হৈছে এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী, যিয়ে আমাৰ বয়স বৃদ্ধিৰ লগে লগে প্ৰদাহজনিত ৰোগ দূৰ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। মেগনেছিয়ামে পেশীৰ গঠন শক্তিশালী কৰে আৰু গাঁঠিৰ বিষ ৰোধ কৰে। দৈৰ লগত বাদাম খালে বা স্মুদি বনালে শৰীৰৰ প্ৰ’টিন আৰু খনিজ পদাৰ্থৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব পাৰে।

গ্ৰীক দৈত প্ৰটিনৰ পৰিমাণ অতি বেছি। নিয়মীয়া দৈতকৈও ইয়াত অধিক উপকাৰী বেক্টেৰিয়া থাকে। ইয়াৰ উপৰিও গ্ৰীক দৈ বহুত ডাঠ। এই দৈ খালে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় হয়, হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰে, ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। গ্ৰীক দৈয়ে হাড় মজবুত কৰাত সহায় কৰে। পুৰুষতকৈ মহিলাসকল অধিক হাৰত কেলচিয়ামৰ অভাৱত ভোগে। যদি তেওঁলোকে নিয়মিতভাৱে গ্ৰীক দৈ খায় তেন্তে হাড় ক্ষয় হোৱাৰ সম্ভাৱনা কমি যাব।

Related Articles