গৰমত স্বাস্থ্যসন্মত আৰু পাতলীয়া খাদ্য গ্ৰহণ কৰিব লাগে।(Summer Food Recipes)গৰমৰ বতৰত বহু সমস্যাৰ পৰা নিজকে ৰক্ষা কৰিবলৈ বতৰৰ ফল-মূলৰ পৰা প্ৰস্তুত কৰা খাদ্য আৰু পানীয় খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে।
আজি আপোনালোকক কম গৰমত খাব পৰা পাঁচবিধ খাদ্যৰ বিষয়ে-
১/ ভাতৰ লগত কেঁচা আমৰ দালি
কেঁচা আম গ্ৰীষ্মকালীন অন্যতম জনপ্ৰিয় ফল। টেঙা-মিঠা সোৱাদৰ বাবে এই ফলটোক দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ বিভিন্ন খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰে। পশ্চিমবংগত দালিৰ লগত ইয়াৰ জনপ্ৰিয়তা বেছি। টক দালি নামেৰে জনাজাত এই খাদ্য ভাপত দিয়া চাউলৰ লগতে বেছিভাগ বাঙালীৰ বাবে আৰামদায়ক খাদ্য। এই চূপৰ দৰে দালি ৰেচিপিত মছুৰ দালি, কেঁচা আম, ৰঙা জলকীয়া আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। কেঁচা আমৰ লগতে নিমখ আৰু চেনিৰ সঠিক অনুপাতে এই দালিৰ সোৱাদ অধিক কৰি তোলে।
২) অমিতা চাউল
টেঙা হ’ল গৰমৰ সোৱাদ। গ্ৰীষ্মকালত ছাইট্ৰাছ ভিত্তিক খাদ্যই আমাৰ তালু পৰিষ্কাৰ কৰাই নহয়, আমাক ঠাণ্ডাও কৰি ৰাখে। তেনে এক ব্যঞ্জন হ’ল দক্ষিণ ভাৰতীয় অমিতা চাউল। এই ৰেচিপিত ভাপত দিয়া চাউলৰ সৈতে অমিতা গ্ৰেভি (বিভিন্ন মছলাৰ সৈতে), নৰসিংহ পাত, উৰাদ দাইল আৰু বাদামৰ সংমিশ্ৰণ কৰা হয়। পুলিহোৰা বা পুলিয়োধৰাই বুলিও জনাজাত এই খাদ্যই মিঠা, টেঙা সোৱাদযুক্ত হৈ পৰে।
৩) টেঙা দাইল
এতিয়ৈ কঁঠাৰ খোৱাৰ বতৰ। কঁঠালৰ গুটিৰ সৈতে টেঙাৰ এখন ধুনীয়া দাইল বনাই খাব পাৰে। যিকোনো টেঙা দিব পাৰে এই দাইলত।
৪/ ৰুটিৰ সৈতে লাও ভাজি
শাক-পাচলিৰ কথা আহিলে গৰমৰ দিনত প্ৰথমে মনলৈ আহে লাও। এই পাচলিবিধ এই ঋতুত দেশৰ প্ৰতিটো ঠাইতে উপলব্ধ, গৰমক পৰাস্ত কৰাত সহায় কৰা কেইবাটাও পুষ্টিকৰ উপাদানৰে শক্তিৰে ভৰপূৰ লাও। লাওৰ বিভিন্ন ধৰণৰ ৰেচিপি আছে।
৫/পঁইতা ভাত
গৰমত বহুতৰে প্ৰিয় পঁইতা ভাত। গৰমত পঁইতা ভাত কালে শৰীৰটো ঠাণ্ডা কৰি ৰাখে। গতি গৰমৰ বতৰত খাব পাৰে পঁইতা ভাত।