স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক বুলি ভাবি খাদ্য খোৱাৰ পিছত মিঠাই খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকে নেকি? আয়ুৰ্বেদে আপোনাৰ বাবে লৈ আহিছে এক নতুন আৰু আচৰিত ধৰণৰ তথ্য।(Sweets)
প্ৰাচীন ভাৰতীয় চিকিৎসা পদ্ধতি আয়ুৰ্বেদৰ মতে খাদ্য খোৱাৰ পিছত অলপ মিঠা খোৱাটো কেৱল সোৱাদৰ বাবেই উপকাৰী নহয়, ই আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবেও উপকাৰী হ’ব পাৰে। আয়ুৰ্বেদিক বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে সঠিক পৰিমাণে মিঠাই খালে হজম শক্তি উন্নত হয় আৰু শৰীৰৰ উপকাৰ হয়।
আয়ুৰ্বেদত খাদ্যক তিনিটা পৰ্যায়ত ভাগ কৰা হয় – মিঠা, টেঙা আৰু তিতা। বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, আহাৰ খোৱাৰ পিছত গুড়, মৌ, চেনিৰ মিঠাই, খীৰ বা হালৱাৰ দৰে মিঠা খালে পাচনতন্ত্ৰ সক্ৰিয় কৰাত সহায় হয়। মিঠা সোৱাদে পাচন শক্তিৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰি পেটত গঠিত অতিৰিক্ত তাপ শান্ত কৰে, যাৰ ফলত বদহজম আৰু গেছৰ দৰে সমস্যা হ্ৰাস পায়।
মিঠা সোৱাদে বাট আৰু পিত্ত দোষ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। আহাৰ খোৱাৰ পিছত অলপ গুৰ বা মৌ খালে শৰীৰত শক্তিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পায় আৰু মানসিক চাপ কমে। এই প্ৰাকৃতিক চেনিয়ে হঠাতে ব্লাড চুগাৰ বৃদ্ধি নকৰে, লাহে লাহে শক্তি প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ উপৰিও মিঠাইত থকা আইৰণ, কেলচিয়াম আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টৰ দৰে মাইক্ৰ’নিউট্ৰিয়েণ্টে শৰীৰক শক্তি প্ৰদান কৰে।
সেইবুলি কিন্তু আপুনি প্ৰচুৰ পৰিমাণে চেনি বা প্ৰচেছড মিঠাই নাখাব। অতিৰিক্ত চেনিয়ে মেদবহুলতা, ডায়েবেটিছ আদি সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। আয়ুৰ্বেদত প্ৰাকৃতিক আৰু কম পৰিমাণৰ মিঠা গ্ৰহণ কৰাটো উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয়। যেনে, সৰু গুড়ৰ টুকুৰা বা এচামুচ মৌ যথেষ্ট।