মিঠাইক মানুহে প্ৰায়ে স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক বুলি গণ্য কৰে। ওজন বৃদ্ধি, ডায়েবেটিছ বা হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যত প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ দৰে ভয়ে আমাক মিঠাইৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ বাধ্য কৰাই। কিন্তু আপুনি জানেনে যে কেতিয়াবা কেতিয়াবা মিঠাই খালে আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰ সুখী হয় আৰু আপোনাক সুস্থ কৰি ৰাখিব পাৰে?(Sweets)
৮ ডিচেম্বৰত ফ্ৰন্টিয়াৰ্ছ ইন পাব্লিক হেল্থত প্ৰকাশিত এক প্ৰতিবেদনত প্ৰকাশ পাইছে যে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত চেনিৰ প্ৰভাৱৰ ধৰণ নিৰ্ভৰ কৰে আপুনি কি ধৰণৰ চেনি গ্ৰহণ কৰিছে তাৰ ওপৰত। উদাহৰণস্বৰূপে, চেনিযুক্ত পানীয়তকৈ মিঠাই, চকলেট আৰু মৌৰ দৰে প্ৰাকৃতিক বিকল্প হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে ভাল বুলি ক’ব পাৰে।(Heart)
এই অধ্যয়নত প্ৰায় ৭০ হাজাৰ লোকৰ খাদ্য আৰু জীৱনশৈলীৰ তথ্য বিশ্লেষণ কৰা হৈছিল। গৱেষকসকলে মিঠাইৰ পৰা ৭.৫% কেলৰি পোৱা লোকৰ হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য সৰ্বোত্তম বুলি জানিব পৰা গৈছে। বিশেষ কথাটো হ’ল, যিসকল লোকে চেনি একেবাৰে নাখায় তেওঁলোকৰ তুলনাত কম পৰিমাণে মিঠাই খোৱা লোকৰ স্বাস্থ্য ভাল হোৱা দেখা গ’ল।
গৱেষকৰ মতে মিঠাইত থকা কঠিন চেনি শৰীৰে লাহে লাহে হজম কৰে। ইয়াৰ বাবে চুগাৰৰ মাত্ৰা হঠাতে বাঢ়ি নাযায়, যাৰ ফলত হৃদযন্ত্ৰৰ ওপৰত বিশেষ চাপ নপৰে। ইয়াৰ বিপৰীতে চেনিযুক্ত পানীয়ত থকা চেনি সোনকালে হজম হয়, যাৰ ফলত হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যা বৃদ্ধি পাব পাৰে।
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে দৈনিক ২৫-৩৭.৫ গ্ৰাম চেনি সেৱন কৰাটো হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে ভাল। এই পৰিমাণ ২০০০ কেলৰিযুক্ত খাদ্যৰ ৫-৭.৫%। কিন্তু মনত ৰাখিব, আমেৰিকানসকলৰ দৰে দৈনিক ৭১ গ্ৰাম চেনি নাখাব।

