Breaking

মাছ খোৱা লোকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে ভাৰতত, স্বাস্থ্যৰ বাবে কেনে মাছ উপকাৰী…

0 43

ভাৰতৰ খাদ্যাভ্যাসত এক আমোদজনক পৰিবৰ্তনৰ সৃষ্টি হৈছে। শেহতীয়া এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে দেশত মাছ খোৱাৰ হাৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতত খাদ্যাভ্যাসৰ ক্ষেত্ৰত এক আমোদজনক পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। শেহতীয়া এক অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে দেশত মাছ খোৱাৰ হাৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। এই বৃদ্ধি কেৱল পৰম্পৰাগতভাৱে মাছ খাদ্যৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈ অহা অঞ্চলতেই নহয়, দুৰ্গম অঞ্চলসমূহতো দেখা গৈছে য’ত মাছ খোৱাটো সাধাৰণ নাছিল। এই বৃদ্ধিৰ সৈতে আয় বৃদ্ধি, খাদ্যৰ পৰিৱৰ্তন আৰু মাছৰ উন্নত উপলব্ধতাৰ সম্পৰ্ক থাকিব পাৰে।বিশ্ব মীন গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদ (আইচিএআৰ) আৰু অন্যান্য চৰকাৰী আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ সহযোগত কৰা এই অধ্যয়নৰ বাবে গৱেষকসকলে ২০০৫-০৬ চনৰ পৰা ২০১৯-২১ চনৰ ভিতৰত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াল স্বাস্থ্য জৰীপ (এনএফএইচএছ)ৰ তথ্য বিশ্লেষণ কৰে। কৰিছিল. এই অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে ২০০৫-০৬ চনৰ পৰা ২০১৯-২১ চনৰ ভিতৰত মাছ খোৱা লোকৰ অনুপাত ৬৬%ৰ পৰা ৭২.১%লৈ বৃদ্ধি পাইছে। একে সময়তে বছৰি জনমূৰি মাছ খোৱাৰ পৰিমাণ ৪.৯ কেজিৰ পৰা ৮.৯ কিলোগ্ৰামলৈ বৃদ্ধি পাইছে। এই অধ্যয়নত এইটোও দেখা গৈছে যে ইতিমধ্যে মাছ খোৱা লোকৰ মাজত জনমূৰি খোৱাৰ পৰিমাণ ৭.৪ কেজিৰ পৰা ১২.৩ কিলোগ্ৰামলৈ বৃদ্ধি পাইছে।

অধ্যয়নটোত কোৱা হৈছে যে বিশ্ব বেংকৰ নিম্ন মধ্যম আয়ৰ দেশৰ গোটত ভাৰতত মাছ খোৱাৰ হাৰ সৰ্বাধিক। কিন্তু জনমূৰি ব্যৱহাৰ এতিয়াও গোটৰ গড়ৰ আধাতকৈ অলপ বেছি (২০২০ চনত ১৪.৯ কিলোগ্ৰাম)। মানুহৰ আয় বৃদ্ধিৰ লগে লগে তেওঁলোকৰ খাদ্যাভ্যাসত প্ৰভাৱ পৰিছে। মাছ এতিয়া সস্তীয়া আৰু সুলভ হৈ পৰিছে, যাৰ বাবে মানুহে ইয়াক নিজৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। স্বাস্থ্য সচেতনতা বৃদ্ধিৰ বাবে এতিয়া মানুহে খাদ্যত পুষ্টিকৰ উপাদান অন্তৰ্ভুক্ত কৰাত অধিক গুৰুত্ব দিছে। মাছত প্ৰটিন, ওমেগা-৩ ফেটি এচিড আৰু অন্যান্য প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ উপাদানৰ উত্তম উৎস, যিয়ে মানুহক আকৰ্ষণ কৰি আছে।

এই অধ্যয়নত এই কথাও দেখা গৈছে যে ভাৰতত এতিয়াও মাছ খোৱাৰ বাবে যথেষ্ট পৰিসৰ আছে। ভৱিষ্যতে মীন পালনক প্ৰসাৰিত কৰি আৰু মীন যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰি ভাৰতত মাছৰ ব্যৱহাৰ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব পৰা যাব। ইয়াৰ দ্বাৰা জনসাধাৰণৰ পুষ্টিৰ স্তৰ উন্নত হোৱাই নহয়, মীন পালনৰ লগত জড়িত জনসাধাৰণৰ জীৱিকাৰ মাধ্যমো শক্তিশালী হ’ব।


Leave A Reply