প্ৰায়ে কিছুমান মানুহে অত্যধিক মিঠা বা টেঙা খাদ্য খাবলৈ মন যায়। খাদ্য খোৱাৰ পিছত হঠাতে চকলেটৰ প্ৰতি হাহাকাৰ হোৱাটো সাধাৰণ কথা নহয় যদিও ই ভিটামিনৰ অভাৱৰ লক্ষণ। (Vitamin)যেতিয়া শৰীৰৰ পুষ্টিৰ ভাৰসাম্য বিঘ্নিত হয় তেতিয়া মিঠা বা টেঙা খাদ্যৰ প্ৰতি লোভ লাগে। কোনটো ভিটামিনৰ অভাৱত মিঠা বা টেঙা খাদ্য খাবলৈ মন যায় জানো আহক।
কোনটো ভিটামিনৰ অভাৱৰ বাবে বাৰে বাৰে মিঠাই খাবলৈ মন যায়?
ভিটামিন বি ১, ভিটামিন বি ৩, ভিটামিন বি ৫, ভিটামিন বি ৬ ৰ অভাৱৰ বাবে বাৰে বাৰে মিঠা খাবলৈ মন যায়। ভিটামিন বি ১, বি ৩, বি ৫ গ্লুক’জ আৰু শক্তিৰ লগত জড়িত। এই ভিটামিনবোৰৰ অভাৱ হ’লে শৰীৰে গ্লুক’জ অৰ্থাৎ চেনি বিচাৰে, যাৰ বাবে বাৰে বাৰে মিঠা খাবলৈ মন যায়।
কোনটো ভিটামিনৰ অভাৱৰ বাবে টেঙা খাদ্য খাবলৈ মন যায়?
টেঙা বা নিমখীয়া খাদ্যৰ প্ৰতি লোভৰ কাৰণ হ’ল শৰীৰত ওমেগা-৩ আৰু ছডিয়ামৰ অভাৱ। ছডিয়ামৰ অভাৱত চিপচ, নামকিন, ফ্ৰেঞ্চ ফ্ৰাই, ফুচকা, চাট আদি খাবলৈ মন যায়।
কোনটো ভিটামিনৰ অভাৱৰ বাবে নিৰামিষ খাদ্যৰ প্ৰতি লোভ বেছি হয়?
ভিটামিন বি ১২, আইৰণ, জিংকৰ অভাৱত নিৰামিষ খাদ্যৰ প্ৰতি লোভ বাঢ়ে। ভিটামিন বি১২ৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ দুগ্ধজাত সামগ্ৰী আৰু সেউজীয়া সাক-পাচলি খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে।
কোনটো ভিটামিনৰ অভাৱৰ বাবে বেছি ভোক অনুভৱ কৰে?
ভিটামিন বি ১, ভিটামিন ডি, আইৰণ, জিংক আৰু মেগনেছিয়ামৰ অভাৱৰ বাবে মানুহৰ ভোক বেছি হয়। যদি আপুনি বেছি ভোক অনুভৱ কৰিছে তেন্তে আপুনি চিকিৎসকৰ ওচৰলৈ যাব লাগে। ইয়াক সাধাৰণ সমস্যা বুলি বিবেচনা কৰি আওকাণ কৰা উচিত নহয়।

