শেহতীয়াকৈ ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা ২০২৫’ কাৰ্যসূচীত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পৰীক্ষাৰ চিন্তাৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। এই সময়ছোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তিলৰ লাড়ু খুৱাইছিল। এই লাড়ু স্বাস্থ্যৰ বাবে কিমান উপকাৰী জানেনে?(Sesame Seed Ladoo)
তিলৰ লাড়ুৰ ৫ টা উপকাৰ-
শীতকালত তিলৰ লাডু খোৱাটো কেৱল সুস্বাদুৱে নহয়, স্বাস্থ্যৰ বাবেও ই অতি উপকাৰী। তিল আৰু গুড়ৰ পৰা তৈয়াৰী এই লাডুবোৰে শৰীৰক গৰম কৰি ৰখা, হাড় মজবুত কৰা আৰু শক্তি বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। আয়ুৰ্বেদত তিলক ছুপাৰফুড বুলি গণ্য কৰা হয়। কাৰণ ইয়াত কেলচিয়াম, আইৰণ, প্ৰটিন আৰু বহুতো প্ৰয়োজনীয় খনিজ পদাৰ্থ পোৱা যায়।
১/ হাড়বোৰ মজবুত কৰা
হাড় মজবুত কৰাৰ বাবে তিলত কেলচিয়াম, মেগনেছিয়াম আৰু জিংক প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়। বিশেষকৈ মহিলা আৰু বৃদ্ধসকলে তিলৰ লাডু খাই অষ্টিঅ’পৰ’ছিছ (হাড়ৰ দুৰ্বলতা)ৰ দৰে সমস্যাৰ পৰা সুৰক্ষা লাভ কৰে। শিশুৰ বৃদ্ধি আৰু বিকাশৰ বাবেও তিলৰ লাড়ু অতি উপকাৰী।
২) শীতকালত শৰীৰ গৰম কৰি ৰাখিব লাগে
শীতকালত শৰীৰক উষ্ণ আৰু শক্তিশালী কৰি ৰখাত তিলৰ লাড়ু অতি ফলপ্ৰসূ। তিল আৰু গুড়ৰ গৰম প্ৰভাৱ থাকে, যিয়ে শৰীৰক ঠাণ্ডাৰ পৰা ৰক্ষা কৰে। গতিকে শীতৰ দিনত প্ৰতিদিনে এটাকৈ তিলৰ লাড়ু খালে স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰ হ’ব পাৰে।
৩/ হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখে
তিলত ওমেগা-৩ ফেটি এচিড আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট পোৱা যায়, হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবেও উপকাৰী তিল। ই বেয়া কলেষ্টেৰল (LDL) হ্ৰাস কৰে আৰু ভাল কলেষ্টেৰল (HDL) বৃদ্ধি কৰে, যাৰ ফলত হাৰ্ট এটেক আৰু অন্যান্য হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়।
৪) হজম শক্তি শক্তিশালী কৰে
তিলত থকা আঁহে হজম শক্তি সুস্থ কৰি ৰখাত সহায় কৰে। ই কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা দূৰ কৰে। যদি আপোনাৰ পাচনতন্ত্ৰৰ কোনো সমস্যা আছে, তেন্তে নিশ্চিতভাৱে আপোনাৰ খাদ্যত তিলৰ লাড়ু অন্তৰ্ভুক্ত কৰক।
৫/ শক্তি বৃদ্ধিকাৰী আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিকাৰী
তিল আৰু গুড় দুয়োটা শক্তি প্ৰদানকাৰী খাদ্য সামগ্ৰী। তিলত থকা স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি আৰু গুড়ত থকা আইৰণে গোটেই দিনটো শৰীৰক শক্তিশালী কৰি ৰাখে। ইয়াৰ উপৰিও ই ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিত সহায় কৰে, যাৰ ফলত চৰ্দি আৰু কাহৰ দৰে ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰে।

