শীতকালত মিঠা আলু খাই সকলোৱে ভাল পায়, কিন্তু আপুনি জানেনে যে মিঠা আলু বাকলিৰ সৈতে খাব পাৰি, যিটো অতি উপকাৰী।(Sweet potato)
মিঠা আলু অতি সোৱাদযুক্ত আৰু পুষ্টিকৰ খাদ্য সামগ্ৰী, যিটো বেছিভাগ মানুহে উতলাই, পুৰি বা ভাজি খায়। কিন্তু আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছেনে যে এই মিঠা আলুৰ বাকলিৰ সৈতে খালে আৰু অধিক উপকাৰ লাভ কৰিব। সাধাৰণতে মানুহে ইয়াৰ বাকলি আঁতৰাই খায়, কিন্তু এই আলুৰ বাকলিত বহুতো পুষ্টিকৰ উপাদান আৰু স্বাস্থ্যৰ বাবেও অতি উপকাৰী। মিঠা আলু বাকলি কিয় খাব লাগে জানো আহক-
১/ আঁহযুক্ত
মিঠা আলুৰ বাকলিত প্ৰচুৰ পৰিমাণে খাদ্য আঁহ থাকে, যিটো পাচনতন্ত্ৰৰ বাবে অতি উপকাৰী। ই কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা দূৰ কৰাত সহায় কৰে, অন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখে আৰু হজম শক্তি উন্নত কৰে। ই শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰোৱাত সহায় কৰে।
২/ এন্টিঅক্সিডেন্টৰ উৎকৃষ্ট উৎস
মিঠা আলুৰ খোলাত বহু ধৰণৰ এন্টিঅক্সিডেন্ট পোৱা যায়, যিয়ে শৰীৰত ফ্ৰী ৰেডিকেল কমোৱাত সহায় কৰে। ছালখন সৰু কৰি ৰখাত ই সহায়ক। কেন্সাৰ আৰু হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা কমায় আৰু শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে।
৩) ব্লাড চুগাৰ নিয়ন্ত্ৰণত সহায়ক
যদি আপুনি ডায়েবেটিছ ৰোগী, তেন্তে মিঠা আলুৰ বাকলিৰে খোৱাটো আপোনাৰ বাবে উপকাৰী হ’ব পাৰে। মিঠা আলুৰ বাকলিত থকা আঁহে ব্লাড চুগাৰ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। ই ইনচুলিনৰ সংবেদনশীলতা বৃদ্ধি কৰে আৰু চেনিৰ বৃদ্ধি ৰোধ কৰে।
৪/ ওজন কমাবলৈ সহায়ক
মিঠা আলুৰ বাকলিত কেলৰি কম আৰু আঁহ বেছি, যাৰ বাবে মিঠা আলুৱে ওজন কমোৱাত সহায় কৰে। পেটটো দীৰ্ঘ সময়লৈকে ধৰি ভৰপূৰ কৰি ৰখাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত অতিমাত্ৰা খাদ্য খোৱাৰ অভ্যাস পৰিহাৰ কৰাত সহায়ক হ’ব পাৰে। ই বিপাকীয় ক্ৰিয়া বৃদ্ধি কৰি চৰ্বি জ্বলোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰ কৰে।
৫) হাড় আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী
মিঠা আলুৰ বাকলিত পটাছিয়াম, কেলচিয়াম আৰু মেগনেছিয়াম প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে, যিবোৰ হাড় আৰু হৃদৰোগ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। ই হাড় মজবুত কৰে আৰু অষ্টিঅ’পৰ’ছিছৰ সম্ভাৱনা কমায়। ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে, যাৰ ফলত হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়।
মিঠা আলুৰ বাকলিৰে কেনেকৈ খাব?
-মিঠা আলু ভালদৰে ধুই খাব পাৰে।
-উতলাই, পুৰি বা গ্ৰীল কৰি খাব পাৰে।
-চালাড, চূপ বা স্মুদিত মিহলাইও খাব পাৰি।

