পৰীক্ষাৰ বাবে শিশুৰ মগজু বৃদ্ধি কৰা খাদ্য কি কি জানেনে? পঢ়াৰ হেঁচা, লগতে সুস্থ হৈ থাকিব লাগিব, প্ৰতিদিনে সন্তানক কি খুৱাব লাগে, ঘৰত কেনেকৈ ৰান্ধিব জানি লওক।(Brain Boosting Foods)
মাধ্যমিক বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে পাতলীয়া আৰু সহজে হজম হোৱা খাদ্য খোৱাটো ভাল। শৰীৰটো সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ, গেছ আৰু হাৰ্টবাৰ্ণৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ, পঢ়া-শুনা সঠিকভাৱে মনত ৰখাত সহায় কৰিবলৈ কেনেধৰণৰ খাদ্য খাব লাগে সেই বিষয়ে চিকিৎসক আৰু পুষ্টিবিদসকলে অভিভাৱকৰ সহায় হোৱাকৈ কিছু পৰামৰ্শ দিছে।
যেনে-
১) বাহিৰৰ খাদ্য একেবাৰেই খাব নালাগে। গৱেষকসকলে কয় যে ঋতু পৰিবৰ্তনৰ সময়ত বিভিন্ন সংক্ৰামক ৰোগ দেখা দিয়ে। গতিকে ঘৰতে বনোৱা খাদ্য খোৱাটো সদায় ভাল।
২) পাতলীয়া আহাৰ খাব লাগে। কম তেল দি ৰান্ধিব লাগে। এই সময়ত সিজোৱা খাদ্য খোৱাটো আটাইতকৈ উপকাৰী।
৩) গৰম খাদ্য বেছিকৈ নাখাব। শৰীৰ শীতল কৰি ৰখা খাদ্যহে খাব লাগে। ৰাতি তিয়াই থোৱা মেথি পানী খালে খুব ভাল। ই আপোনাৰ পেটটো ঠাণ্ডা কৰি ৰাখে।
৪) পৰীক্ষাৰ্থীসকলে ৰাস্তাৰ ফল, লাচী, শ্বৰবট বা আইচক্ৰীম খোৱাটো একেবাৰেই উপযুক্ত নহয়। এই সময়ত ডায়েৰিয়া হ’লে সৰু সৰু ল’ৰা-ছোৱালীবোৰ বিপদত পৰিব।
ঘৰতে কেনেধৰণৰ খাদ্য খোৱাব শিক্ষাৰ্থীসকলক-
পৰীক্ষাৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে সকলো খোৱা বন্ধ কৰিব লাগিব। কিন্তু সুষম খাদ্য খোৱাটো ভাল।
শিশুটিক সদায় ভাত বা ৰুটি দিয়ক, যিটো শিশুটিয়ে খাই ভালপাই। যদি ৰুটি খোৱাৰ ফলত হাৰ্টবাৰ্ণ হয়, তেন্তে দুয়োটা আহাৰতে সামান্য পৰিমাণৰ ভাত দিব লাগে। পৰীক্ষালৈ যোৱাৰ আগতে অলপ ভাত খালে পেটটো ঠাণ্ডা হৈ থাকিব।
শুকান বীন, মচুৰ দাইল আৰু লাহে লাহে সিজোৱা মাছৰ জোল ভাতৰ লগত খালে ভাল। মাছ খালে সেইদিনা কণী বা মাংস নিদিব। এদিনতে প্ৰটিন বেছিকৈ খাব নালাগে।
এই সময়ত শাক-পাচলি খোৱাটো বৰ ভাল। অৱশ্যে শাক-পাচলিখিনি নিমখীয়া পানীত ভালদৰে ধুই তাৰ পিছত ৰান্ধিব। যিকোনো খাদ্য কম তেল আৰু মছলা দি ৰান্ধিব।
প্ৰতিদিনে ২০০-২৫০ গ্ৰাম ফল খোৱাটো ভাল। যিকোনো বতৰৰ ফল দিব পাৰে। কিন্তু কোনো ফলৰ প্ৰতি এলাৰ্জি হ’লে নিদিব।
৩০০-৪০০ মিলিলিটাৰ গাখীৰ বা দুগ্ধজাত সামগ্ৰী খাবলৈ দিব। গাখীৰৰ প্ৰতি এলাৰ্জী হ’লে দৈ দিব। ঘৰতে বনোৱা দৈ দিয়াই ভাল।
ভজা খাদ্যৰ সলনি সন্ধিয়াৰ বাদাম খাবলৈ দিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত আপোনাৰ ওমেগা-৩ ফেটি এচিডৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পাব। ওমেগা-৩ এ স্মৃতিশক্তি উন্নত কৰে।
দিনত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ পানী খাব লাগে। লগত পানীৰ বটল এটা ৰাখিব লাগে। লগত ORS ৰাখিব পাৰে।

