আমাৰ মাজত এনে বহুত আছে যিয়ে ভাতৰ অবিহনে অন্য খাদ্য খোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰিব নোৱাৰে। কিন্তু চাউল সীমিত পৰিমাণত খালে স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী বুলি কোৱা হয়।(Rice)
চাউল এনেকুৱা এবিধ খাদ্য যি বিশ্ব পৰ্যায়ত সৰ্বাধিক খোৱা হয়, সেয়া বিৰিয়ানীয়ে খাওক বা সাধাৰণ ভাতে খাওক, কিন্তু ভাতৰ অবিহনে জীয়াই থকাটো অসম্ভৱ। অৱশ্যে একাংশ লোকে জোখতকৈ বেছি ভাত খাবলৈ আৰম্ভ কৰে। যদি আপুনি বেছিকৈ ভাত খায় তেন্তে বহু স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে।
বেছিকৈ ভাত খোৱাৰ অসুবিধা–
১/ মেদবহুলতা
বেছিকৈ ভাত খালে মেদবহুলতা বৃদ্ধি পাব পাৰে। চাউলত প্ৰাকৃতিকভাৱে পোৱা কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে যি অতিৰিক্তভাৱে সেৱন কৰিলে শৰীৰত চৰ্বি জমা হ’ব পাৰে। ইয়াৰ ফলত মেদবহুলতা আৰু আনুষংগিক স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে।
২/ ডায়েবেটিছ
অত্যধিক পৰিমাণৰ ভাত খালে ডায়েবেটিছ ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব পাৰে। চাউলত থকা কাৰ্বহাইড্ৰেটে তেজত চেনিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে, যিটো ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে একেবাৰেই ভাল নহয়।
৩/ হৃদৰোগ
বেছিকৈ ভাত খোৱাৰ ফলতো হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যা হ’ব পাৰে। বেছিকৈ ভাত খালে ৰক্তচাপ বৃদ্ধি হোৱাৰ লগতে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰাও বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত দৈনন্দিন ৰোগৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে।
৪) পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা
যদিও চাউল সীমিত পৰিমাণত খালে সহজে হজম হয়, কিন্তু বেছি ভাত খালে হজম শক্তিৰ সমস্যাও হ’ব পাৰে। দৰাচলতে ধানত প্ৰাকৃতিকভাৱে পোৱা অধিক পৰিমাণৰ অণুৱে হজম শক্তিত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে আৰু পেটৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।

