সেউজীয়া শাক-পাচলি স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয় কিন্তু কোনটো শাক-পাচলি স্বাস্থ্যৰ বাবে বেছি উপকাৰী জানেনে?(Broccoli) বহু পুষ্টিকৰ উপাদানৰে সমৃদ্ধ ব্ৰকলি খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞ সকলে। ব্ৰকলিত ভিটামিন চি, কে, আৰু এ, খনিজ পদাৰ্থ কেলচিয়াম আৰু পটাছিয়াম, আইৰণ, ফাইবাৰ, আৰু ছালফ’ৰাফেনৰ দৰে এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে। ব্ৰকলিত অধিক পুষ্টিকৰ উপাদান আৰু কম কেলৰি থকাৰ বাবে অতি স্বাস্থ্যকৰ বুলি গণ্য কৰা হয়। আহকচোন ব্ৰকলি খালে কি কি উপকাৰ হয় জানো আহক?
ব্ৰকলি খালে স্বাস্থ্যৰ কি কি উপকাৰ হয় জানক-
হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যঃ ব্ৰকলিত আঁহ, পটাছিয়াম, ওমেগা-৩ ফেটি এচিড থাকে, যিয়ে হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যত অৰিহণা যোগায়। আঁহে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা কমোৱাত সহায় কৰে, পটাছিয়ামে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে, ওমেগা-৩ য়ে প্ৰদাহ ৰোধ কৰে।
শৰীৰক বিষমুক্ত কৰে: ব্ৰকলিত অধিক পৰিমাণে গ্লুক’চিনলেট, শৰীৰৰ বিষমুক্ত কৰাত সহায় কৰা যৌগ থাকে। এই যৌগবোৰে যকৃতত বিষমুক্ত কৰা এনজাইম সক্ৰিয় কৰে, যিয়ে বিষাক্ত পদাৰ্থ আৰু ক্ষতিকাৰক পদাৰ্থ নিৰ্মূল কৰাত সহায় কৰে।
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে: ব্ৰকলিত ভিটামিন চিৰ উচ্চ মাত্ৰাই শ্বেত ৰক্তকণিকাৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰে যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে। সংক্ৰমণ আৰু ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ এই কোষবোৰ প্ৰয়োজনীয়।
হাড়ৰ বাবে ভাল: ব্ৰকলি কেলচিয়াম, ভিটামিন কে, মেগনেছিয়ামৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস, যিবোৰ হাড় শক্তিশালী কৰি ৰখাৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়।
ওজন নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে: কম কেলৰিযুক্ত কিন্তু উচ্চ আঁহযুক্ত ব্ৰকলিয়ে আপোনাক বেছি দিনলৈকে ভৰপূৰ অনুভৱ কৰায়, যাৰ ফলত অতিমাত্ৰা খাদ্য খোৱাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায়। ইয়াৰ পানীৰ পৰিমাণ বেছি হোৱাটোৱেও তৃপ্তিৰ ক্ষেত্ৰত অৰিহণা যোগায়।

