স্বাস্থ্যসন্মতভাৱে কণী কেনেকৈ ৰান্ধিব? প’চ, অমলেট, সিজোৱা নহয়, কণী কেনেকৈ খাব লাগে সেয়া জানেনে ? বিজ্ঞানীসকলে কয় যে কণী সিজোৱাৰ ‘পিৰিয়ডিক কুকিং’ হৈছে শুদ্ধ পদ্ধতি।(Eggs)এইটো কি পদ্ধতি?
অমলেটৰ সোৱাদ অতুলনীয়। পুষ্টিবিদসকলেও স্বাস্থ্যসন্মতভাৱে অমলেট ৰন্ধা বিভিন্ন পদ্ধতিৰ বিষয়ে কয়। কিন্তু এইবোৰ পদ্ধতি স্বাস্থ্যকৰ নহয়! ইটালীৰ বিজ্ঞানীসকলে দাবী কৰিছে যে যদি কণী সঠিকভাৱে সিজোৱা নহয় তেন্তে ইয়াৰ পুষ্টিকৰ উপাদান সঠিক পৰিমাণে শৰীৰে লাভ নকৰে। কণী ৰন্ধা আৰু খোৱাৰ সঠিক পদ্ধতি জানক।
ইটালীৰ জৈৱ ৰসায়নবিদ গৱেষক পেলেগ্ৰিনো মুষ্টো আৰু আৰ্নেষ্টো ডি মাইঅ’ আৰু তেওঁলোকৰ সহযোগীসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি কণী ৰন্ধা কৌশলৰ ওপৰত গৱেষণা কৰি আহিছিল। ইয়াৰ বাবে গাণিতিক আৰ্হিও তৈয়াৰ কৰিছে। কণীৰ কুহুম আৰু কুহুমত থকা পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ যাতে সঠিক পৰিমাণে শৰীৰত প্ৰৱেশ কৰে তাৰ বাবে কণী কেনেকৈ সঠিক উষ্ণতাত ৰান্ধিব লাগে তাৰ বাবে কম্পিউটাৰত এটা বিশেষ এলগৰিদম তৈয়াৰ কৰা হৈছে। এই গৱেষণা ‘কমিউনিকেচন ইঞ্জিনিয়াৰিং’ নামৰ এখন আলোচনীতো প্ৰকাশ পাইছে।
বিজ্ঞানীসকলে দাবী কৰিছে যে যদি কণীবোৰ ১০০ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ উষ্ণতাত পানীত সিজোৱা হয়, তেন্তে কণীৰ কুহুমটো কঠিন হৈ পৰে আৰু তাত থকা প্ৰটিন ধ্বংস হয়। ইয়াৰ উপৰিও কুহুমত থকা ভিটামিন এ, ডি, ই, কে আদি উচ্চ উষ্ণতাত নষ্ট হৈ যায়। কলিন আৰু চেলেনিয়ামৰ দৰে খনিজ পদাৰ্থৰ পৰিমাণো ভিন্ন হয়।
বিজ্ঞানীসকলে যি পদ্ধতিৰ কথা কৈছে, সেই পদ্ধতিটোক ‘পিৰিয়ডিক কুকিং’ বুলি কোৱা হয়। বিজ্ঞানীসকলে কয় যে পানী দুটা পাত্ৰত গৰম কৰিব লাগে। এটা পাত্ৰত পানী কম জুইত গৰম কৰক। তাপমাত্ৰা প্ৰায় ১০০-৮৭ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ হ’লে ভাল। আনটো পাত্ৰত থকা পানী উষ্ণতাত ৩০ৰ পৰা ৩৫ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ হ’লে ভাল হ’ব লাগে। এইবাৰ কণীটো প্ৰথমে গৰম পানীত ২ মিনিট ৰাখি তাৰ পিছত ৩০ৰ পৰা ৩৫ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ উষ্ণতাত পানীত ডুবাই দিব লাগে। তাতে দুমিনিটমান থৈ তাৰ পিছত ২ মিনিটৰ বাবে গৰম পানীত থৈ দিব। এইদৰে কণীবোৰ পাল পাতি গৰম কৰি আৰু ঠাণ্ডা পানীত ৰাখি সিজাই লব লাগে। এই পদ্ধতি ১৬ বাৰ কৰিব লাগে, প্ৰায় ৩২ মিনিট সময় লাগিব।
যদিও কথাটো জটিল যেন লাগিব পাৰে, তথাপিও বিজ্ঞানীসকলে কয় যে এইদৰে কণী ৰন্ধা কৰিলে কণীৰ কুহুম কঠিন নহ’ব, বেছি কোমলও নহ’ব। ইয়াত থকা প্ৰটিন, ভিটামিন, এন্টিঅক্সিডেন্ট, খনিজ পদাৰ্থও অক্ষত অৱস্থাত থাকিব আৰু সকলো শৰীৰত প্ৰৱেশ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা যথেষ্ট লাভ হ’ব।

