ভাৰতৰ মানুহৰ খাদ্যাভ্যাস (Taro Root Benefits) ইমানেই অস্বাস্থ্যকৰ যে ইয়াৰ বাবে হৃদৰোগ আৰু পেটৰ ৰোগ হোৱাৰ আশংকা সদায় থাকে, কিন্তু বিশেষ কিছুমান শাক-পাচলি খালে এই সমস্যাবোৰৰ দূৰ হ’ব পাৰে।
কচু শাক প্ৰায়ে আমি পৰিৱেশন কৰোঁ, কচু শাক স্বাস্থ্যকৰ আৰু সোৱাদযুক্ত। কচু শাক খালে বহু ৰোগৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰি। ইংৰাজীত ইয়াক ‘তাৰো ৰুট’ বুলি কোৱা হয়। কচুত আঁহকে ধৰি বহুতো পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। ভাৰতৰ বিখ্যাত পুষ্টি বিশেষজ্ঞ নিখিল ভাটছে কয় যে কচু খোৱাৰ উপকাৰীতা কি কি –
১/ হৃদৰোগ আৰু কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা কমিব
কচুত এন্টিঅক্সিডেন্ট, পটাছিয়াম, মেগনেছিয়াম, ভিটামিন চি, ই থাকে।ইয়াক খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে হৃদৰোগ, কেন্সাৰ আদি গুৰুতৰ ৰোগৰ সম্ভাৱনা কম কৰিব পাৰি।
২) তেজত চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে-
কচুত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ষ্টাৰচ আৰু দুবিধ কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে, যিয়ে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে। কচু খালে কাৰ্বহাইড্ৰেটৰ হজম আৰু শোষণ লেহেমীয়া কৰে আৰু খাদ্য খোৱাৰ লগে লগে ব্লাড চুগাৰৰ বৃদ্ধি ৰোধ কৰে।
৩/ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে-
পুষ্টিকৰ উপাদানৰে সমৃদ্ধ কচু খালে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী হয়। কচুত থকা ভিটামিন চি এ এন্টিঅক্সিডেন্ট হিচাপে কাম কৰে যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিত সহায় কৰে।
৪/ ওজন হ্ৰাস কৰাত ফলপ্ৰসূ-
ওজন কমোৱাতো কচু (Taro Root) ফলপ্ৰসূ। কচু খালে আপোনাৰ পেট দীৰ্ঘ সময়লৈকে ভৰি থাকে, যাৰ ফলত দিনটোৰ ভিতৰত কেলৰিৰ পৰিমাণ কমোৱাত সহায় কৰে। কচুত কেলৰি কম থাকে, গতিকে যদি আপুনি ওজন কমাব বিচাৰে তেন্তে কচু শাক খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে।
৫) পেটৰ লগত জড়িত সমস্যাবোৰ নাইকিয়া হ’ব-
কচুত(Taro Root) প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ থাকে। ই হজম শক্তি ভালদৰে ৰাখে। ইয়াৰ লগতে গেছ, কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু ডায়েৰিয়াৰ সমস্যাও দূৰ হয়।
৬) চকুৰ দৃষ্টিশক্তি বাঢ়িব–
কচু(Taro Root) খোৱাটোও চকুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। কচুত এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণ থকা ভিটামিন এ আৰু চিৰ দৰে উপাদান থাকে, যিয়ে চকুৰ দৃষ্টিশক্তি উন্নত কৰাত সহায় কৰে।

