- দিনে দুবাৰকৈ গা ধোৱক আৰু কেইবাবাৰো মুখত ঠাণ্ডা পানীৰ ছিটা মাৰক।
- ফল-মূল, কেঁচা শাক-পাচলিৰ চালাড, ফলৰ ৰস আৰু ডাবৰ পানী নিয়মিতৰূপে খালে ছাল ভালে থাকে।
- দিনে ৭/৮ গিলাচ পানী খাওক।
- গাখীৰ আৰু নেমুৰ ৰস মিহলাই সপ্তাহত এদিনকৈ সানি ১০/১৫ মিনিটৰ পিছত ঠাণ্ডা পানীৰে ধুই পেলাব।
- মাজে মাজে বৰফৰ টুকুৰা মুখত আলফুলকৈ লগাওক।
- ঘামচি হৈ দাগ থাকিলে বৰষুণৰ পানীৰে গা ধুব। বেচন অথবা কৰ্পূৰ তেলো লগাব পাৰে। মৌ সানিলেও ভাল।
- সপ্তাহত এদিন অকণমান মিনি নিমখ আৰু মিঠাতেল মিহলাই ৫-৭ মিনিটমান সময় মুখত সানি ঠাণ্ডা পানীৰে ধুই পেলাব। ময়দাৰ লগত গাখীৰৰ সৰ মিহলাই সানি শুকালে কুহুমীয়া পানীৰে ধুই পেলাবও পাৰে।
- খুউব চোকা ৰ’দত কৰবালৈ যাব লগা হ’লে ছানস্ক্ৰীন লোচন ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে ছাতি আৰু ছানগ্লাছ ব্যৱহাৰ কৰিব।
- ৰ’দত ছাল পুৰিলে অলিভ অইলৰ লগত নেমুৰ ৰস অথবা ভিনেগাৰ মিহলাই হাত-মুখ আৰু ডিঙিত সানি আধাঘণ্টামানৰ পিছত ধুই পেলাব।