ওমেগা-৩ ফেটি এচিডক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টিকৰ উপাদান বুলি গণ্য কৰা হয়, যদি শৰীৰত ওমেগা-৩ ফেটি এচিডৰ অভাৱ হয় তেন্তে বহু সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হ’ব পাৰে। নিৰামিষ খাদ্যৰ জৰিয়তে কেনেকৈ লাভ কৰিব পাৰি ওমেগা-৩ ফেটি এচিড জানো আহক। (Omega-3 Fatty Acids)
চৰ্বিযুক্ত মাছ খোৱাটো সকলোৱে সম্ভৱ নহয়, গতিকে নিৰামিষ খাদ্য খোৱাসকলে এই পুষ্টিকৰ উপাদানটো পাবলৈ কোনবোৰ নিৰামিষ খাদ্য খাব লাগিব জানি লওক।(Veg Foods)
১/ চয়াবিন(Soybean)
প্ৰটিনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ চয়াবিন খোৱা হয়, কিন্তু আপুনি হয়তো নাজানে যে ইয়াত ওমেগা-৩ ফেটি এচিডো প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়, যাৰ ফলত হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা কম হয়।
২/ চিয়া বীজ(Chia Seeds)
চিয়া বীজ উদ্ভিদভিত্তিক ওমেগা-৩ ফেটি এচিড বিশেষকৈ আলফা-লিনোলেনিক এচিডৰ অন্যতম উত্তম উৎস। ই মগজুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অপৰিহাৰ্য আৰু ই প্ৰদাহ কমোৱা, কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা কমোৱা আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
৩/ আখৰোট(Walnut)
শীতকালত আখৰোট খালে শৰীৰ গৰম হৈ থাকে, ই ওমেগা-৩ আৰু ওমেগা-৬ ফেটি এচিডৰ মাজত এক উৎকৃষ্ট ভাৰসাম্য প্ৰদান কৰে। নিয়মিতভাৱে আখৰোট সেৱনে ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে, মানসিক স্বাস্থ্যৰ উন্নতি সাধন কৰিব পাৰে আৰু কিছুমান দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰিব পাৰে।
৪) মেথি গুটি (Flaxseeds)
মেথি গুটিক আলফা-লিনোলেনিক এচিড নামৰ ওমেগা-৩ ফেটি এচিডৰ উৎকৃষ্ট উৎস বুলি ধৰা হয়। ইয়াৰ ফলত আমাৰ হজম শক্তি উন্নত হয় আৰু লগতে হৃদৰোগ প্ৰতিৰোধ হয়। ইয়াৰ উপৰিও চুলি আৰু ছালৰ সৌন্দৰ্য্যৰ প্ৰচাৰ কৰে।

